Jak zablokować kogoś na Instagramie? – Krok po kroku

0
Jak zablokować kogoś na Instagramie? - Krok po kroku

Instagram to bardzo popularna aplikacja, z której korzysta już ponad miliard osób na całym świecie. Jest to serwis społecznościowy należący do Facebooka, którego głównym założeniem było umożliwienie jego użytkownikom edycję zdjęć i filmów, wysyłanie wiadomości tekstowych oraz wyszukiwanie interesujących nas treści za pomocą #hasztagów, lokalizacji, czy geotagów.

Nie ulega wątpliwości, że aplikacja cały czas rośnie w siłę i większość osób posiada konto na Instagramie skupiając wokół niego mniejszą lub większą społeczność. Najczęściej z osobami przez nas obserwowanymi, bądź tymi, które to my obserwujemy łączy nas jakaś więź, dlatego świetnie jest, gdy mamy możliwość być z nimi w kontakcie. Niekiedy jednak zdarzają się mniej przyjemne sytuacje, które z jakiś powodów wymuszają na nas zablokowanie danego użytkownika. Jeśli funkcja usunięcia z grona znajomych lub zablokowanie możliwości komentowania naszych zdjęć i filmów nie wystarcza, Instagram umożliwił podjęcie bardziej radykalnego w skutkach kroku, jakim jest całkowite zablokowanie innego użytkownika.

Jak zablokować kogoś na Instagramie?

Aby zablokować innego użytkownika należy wykonać następujące kroki:

1. Przejdź do profilu użytkownika, którego chcesz zablokować

2. Dotknij wielokropek (Android) lub  (komputer/iPhone/iPad)

3. Wybierz Zablokuj lub Odblokuj

4. Potwierdź działanie poprzez ponowne naciśnięcie opcji Zablokuj lub Odblokuj

Co ważne, Instagram nie poinformuje danego użytkownika, że właśnie został przez nas zablokowany.

Efektem zablokowania jest brak możliwości wyszukania przez tę osobę naszego konta, czy relacji na Instagramie i naszych postów, jednak może ona w dalszym ciągu wspomnieć naszą nazwę w serwisie choć nie dostaniemy o tym żadnego powiadomienia. Rozwiązaniem tej sytuacji jest zmiana nazwy naszego profilu, co zupełnie uniemożliwi nawiązanie jakiegokolwiek kontaktu lub wzmianki o nas przez osobę zablokowaną.

Po zablokowaniu, wszelkie próby wysłania do nas wiadomości w Direct będą bezskuteczne, znikną również wszelkie wątki konwersacji z daną osobą.

Instagram umożliwił odblokowanie użytkownika, którego wcześniej zablokowaliśmy. Jeśli zmieniliśmy zdanie i chcemy przywrócić go do grona naszych znajomych, możemy to zrobić postępując dokładnie według powyższych wskazówek, jednak musimy wybrać opcję Odblokuj. Należy jednak wiedzieć, iż taka operacja powiedzie się tylko wtedy, gdy w międzyczasie sami nie zostaliśmy zablokowani przez tę osobę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here