Jak usunąć zdjęcie z Facebooka? również to dodane przez znajomego

0
jak usunąć zdjęcie z facebooka dodane przez znajomego,

Na Facebooku publikujemy przeróżne treści. Jednych po czasie zaczynamy się nawet wstydzić. Czasem zdarza się, że sami wrzucimy do sieci zdjęcie, które po jakimś czasie chcielibyśmy usunąć z portalu, ponieważ zwyczajnie już nam się nie podoba. Czasem też jednak zdarza się, że ktoś z naszych znajomych zamieścił na portalu społecznościowym zdjęcie, którego nie akceptujemy lub które, co gorsza kompromituje naszą osobę. Jak zatem usunąć niechciane zdjęcia z Facebooka?

Usuwanie zdjęć z własnego profilu Facebook

Jeśli chcesz usunąć zdjęcie z własnego profilu fb, które sam kiedyś zamieściłeś w swojej galerii wystarczy tylko kilka kroków, aby ostatecznie pozbyć się niechcianej fotki.

  1. Wejdź na swój profil i kliknij pole „Zdjęcia„.
  2. Następnie przejdź do „Twoje zdjęcia„.
  3. Teraz wystarczy, że znajdziesz zdjęcie, którego chcesz się pozbyć i je otworzysz.
  4. Kliknij pole „Opcje„, które znajduje się na dole zdjęcia
  5. następnie wybierz z listy rozwijanej akcje „Usuń to zdjęcie„.
  6. Facebook zapyta Cię jeszcze czy jesteś pewien – wystarczy, że potwierdzisz swoją decyzję i gotowe – zdjęcia nie ma już na portalu.

W przypadku aplikacji mobilnej sytuacja wygląda bardzo podobnie. Kwestia usunięcia własnych zdjęć jest bardzo intuicyjna i właściwie nie ma w tym nic trudnego i skomplikowanego.

Usuwanie zdjęć z czyjegoś profilu

Jeśli chcesz usunąć zdjęcie z Facebooka, które opublikował Twój znajomy – sytuacja może okazać się mniej lub bardziej skomplikowana. Czasem wystarczy, że zwyczajnie zwrócisz przyjacielowi uwagę, że wrzucone do sieci zdjęcie z Twoim wizerunkiem jest według Ciebie obraźliwe i nie na miejscu.

Najlepszym finałem będzie jeśli Twój znajomy uszanuje Twoją prośbę i po prostu wykasuje zdjęcie, którego nie chcesz. Co jednak, jeśli sytuacja nie będzie tak klarowna, a znajomy odmówi usunięcia zdjęcia?

Jeśli zdjęcie nie narusza Twojej sfery osobistej i najbardziej zależy Ci tylko na tym, żeby inni Twoi znajomi nie mieli możliwości dotarcia do tego zdjęcia – wystarczy, że usuniesz znacznik:

  1. Wejdź na swój profil i w pole „Zdjęcia”,
  2. następnie pozostań w obszarze „Zdjęcia, na których jesteś”.
  3. Znajdź zdjęcie, które Ci się nie podoba i którego chcesz się pozbyć i kliknij na nie.
  4. Na dole pojawi się pole „Opcje”.
  5. Po kliknięciu na napis z listy rozwijanej wybierz „Usuń znacznik” i potwierdź swój wybór.

Jeśli nie chcesz, aby Twój znajomy dowiedział się, że usunąłeś znacznik możesz wykorzystać drugi wariant.

Wystarczy, że po otwarciu niechcianego zdjęcia pod imieniem i nazwiskiem Twojego znajomego i datą zamieszczenia zdjęcia wybierzesz z listy rozwijanej opcję: „Ukryj na osi czasu”.

W ten sposób Ty pozbędziesz się zdjęcia i osoby niepowiązane z Twoim kolegą nigdy do niego nie dotrą, a przyjaciel nie będzie się gniewał, że nie wyrażasz zgody na publikację wspólnych zdjęć z Tobą.

Usuwanie zdjęć z Fb

Nieco inaczej wygląda kwestia usunięcia zdjęć, które w jakikolwiek sposób Cię kompromitują i upokarzają. Usunięcie znacznika ani ukrycie zdjęcia na osi czasu nie jest żadnym rozwiązaniem, bowiem inni ludzie i znajomi znajomych nadal będą mogli oglądać Twoje niechciane zdjęcia, których zwyczajnie się wstydzisz.

Wówczas opcja jest tylko jedna:

  1. Znajdź kompromitujące Cię zdjęcie i otwórz je.
  2. Następnie spośród znajdujących się na dole możliwości wybierz pole z napisem „Opcje” i z listy rozwijanej wybierz „Uzyskaj wsparcie lub zgłoś zdjęcie”.
  3. Opisz szczegółowo całą sytuację.
  4. Administrator danych powinien jak najszybciej rozwiązać ten problem i usunąć kompromitujące Cię treści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here