Dezaktywacja konta na fb na czym polega, czyli jak usunąć konto na Facebooku?

0
Dezaktywacja konta na fb na czym polega, czyli jak usunąć konto na Facebooku?

Facebook to witryna, która obecnie prowadzi prym wśród portali społecznościowych. Umożliwia darmową komunikację między znajomymi, pozwala udostępniać i poznawać interesujące użytkownika treści. Dzięki witrynie łatwo być na bieżąco z planowanymi w okolicy wydarzeniami czy informacjami podawanymi przez ulubione zespoły na ich fanpage’ach.

Zdarza się jednak, że użytkownicy postanawiają usunąć swoje konta na stronie. Przyczyny tego są różne – niektórym strona się znudziła, część i tak przestała z niej już korzystać, inni po prostu chcą na jakiś czas zniknąć z Internetu. Jednak nie dla każdego dezaktywacja konta jest łatwym zadaniem.

Jak usunąć profil na Facebooku?

By usunąć konto na Facebooku, trzeba zacząć od jego dezaktywacji. Nie można usunąć profilu od razu – musi zostać na jakiś czas dezaktywowany. Po jakimś czasie usunie się wtedy samoczynnie, chyba że użytkownik postanowi zrezygnować z usunięcia konta – wtedy wystarczy się zalogować, by anulować dezaktywację.

Dezaktywacji konta na Facebooku można dokonać,

  1. logując się na stronie
  2. wchodząc w zakładkę „Ustawienia i prywatność”, a następnie w ustawienia
  3. W sekcji „Twoje informacje na Facebooku” należy kliknąć „Własność konta i kontrola”.
  4. Wtedy wyświetli się „Dezaktywacja i usunięcie”, po którego wybraniu pojawi się opcja „Usuń konto”.
  5. Dalej system sam poprowadzi użytkownika przez kolejne etapy usuwania konta.
  6. Należy wtedy wybrać „Kontynuuj do usuwania konta”, po czym na dole strony kliknąć komendę „Usuń konto”.
  7. Pojawi się pasek do wprowadzenia hasła, którego dotychczas użytkownik używał do logowania się na stronie.
  8. Po jego wpisaniu należy wybrać opcję „Kontynuuj”, a następnie „Usuń konto”.
  9. Profil użytkownika zostanie wtedy zdezaktywowany.

Po upływie trzydziestu dni konto fb usunie się na stałe samoczynnie.

Jeśli jednak w ciągu tych trzydziestu dni użytkownik uzna, że chce anulować proces usuwania konta, wystarczy, że zaloguje się na witrynie, wykorzystując swoje hasło i login, a proces dezaktywacji zakończy się i będzie mógł znów korzystać z Facebooka. Po zalogowaniu się na portalu trzeba wtedy wybrać jedynie opcję „Anuluj usunięcie”.

Usuwanie treści zamieszczonych przez użytkownika na witrynie może potrwać nawet 90 dni, jednak przez ten czas będą one już niedostępne dla innych użytkowników Facebooka.

Jeśli masz na swoim koncie fb ważne informacje, zdjęcia lub inne dane, które chciałbyś zachować, zapisz ich kopię przed rozpoczęciem procesu dezaktywacji. Gdy konto zostanie usunięte, nie będziesz miał już możliwości odzyskania ich. Ważne jednak, byś miał też świadomość tego, że po usunięciu profilu wiadomości, które wymieniałeś z innymi użytkownikami, nadal zostaną zachowane w ich czacie.

Jeśli więc chcesz usunąć swój profil, by pozbyć się z Internetu wysyłanych do innych użytkowników wiadomości, zastanów się nad tym – wiadomości i tak pozostaną, a utrata konta po jego trwałym usunięciu będzie nieodwracalna. Jeśli jednak masz pewność, że chcesz na stałe usunąć swój profil, zapisz kopię swoich danych i wykonaj podane w powyższym tekście kroki. Pamiętaj także, że jeśli zmienisz zdanie, w ciągu trzydziestu dni możesz anulować dezaktywację konta fb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here